Hoppa till innehåll
Almega Sök

Per Vidar Lundberg – Stockholms Tekniska Institut

“Det finns inget roligare än att se när lampan tänds hos en människa som precis lärt sig något nytt. Magiskt!”, säger Per Vidar Lundberg från Stockholms Tekniska Institut.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är utbildad journalist men hamnade tidigt i roller där digitalisering och verksamhetsfrågor i gränslandet mellan människa och teknik stod i centrum. Har sedan haft roller som produktionsdirektör, CTO, teknik- och utvecklingsdirektör och Chief Digital Officer inom området. Kompetensfrågorna har alltid varit en stor del av uppdragen.

Vad är drivkraften i ditt arbete?

– Det finns inget roligare än att se när lampan tänds hos en människa som precis lärt sig något nytt. Magiskt! Sedan är det härligt att kunna automatisera och digitalisera uppgifter som är repetitiva, tråkiga eller kostar mycket, så att man kan ägna mer tid åt kunder, användare och kvalitetsfrågor.

Vad gör ni på STI – Stockholms Tekniska Institut?
– Ja, på ett sätt håller vi på med precis samma frågor. STI har program och kurser inom IT, teknik och samhällsbyggnad, med målet att bidra till Sveriges ambitioner inom digitalisering och hållbarhet. Huvudsakligen inom YH-modellen men också en del företagsuppdrag. Vi är särskilt stolta över vårt senaste bidrag till detta, en tvåårig YH-utbildning för hållbarhetsledare. Sedan är vi internt brinnande engagerade i att utveckla och förbättra våra metoder för lärandet- vi ger oss inte förrän vi skapat Sveriges bästa lärupplevelse. Som ett led i detta har vi precis anställt en learning designer som ska hjälpa våra kursledare att skapa ännu bättre innehåll.

Varför är auktorisationen så viktig för STI?
— Jag har arbetat med utvecklingsuppdrag i mer än 30 år, och vet att det krävs genomtänkta strukturer och tydliga ramverk för att skapa varaktig förändring och förbättring. Auktorisationsprocessen blev ett utmärkt tillfälle att genomlysa och i vissa fall förbättra hur vi arbetar med kvalitetsfrågorna. Vi har bland annat infört kvartalsuppföljningar för att skapa ett permanent fokus på lärupplevelse, arbetssätt och studieresultat. Auktorisationen kan också spela roll gentemot kunder och de som söker våra utbildningar, men allra viktigast är att vi får in kvalitetsfrågorna i det löpande arbetet.

Vad tror du om branschens framtid?
– Vi kan vara helt säkra på att kraven på en bättre lärupplevelse kommer att öka dramatiskt. Lärmodellen där en föreläsare drar 90 bilder i timmen till en tyst församling och med en minut kvar undrar om det finns några frågor, den finns otroligt nog kvar på många ställen. Lärandet måste bli interaktivt, vara relevant för den framtidsroll man vill ha och utformas för olika individers behov och lärstilar. Tänk så kul det kommer att bli att jobbas med utbildning och lärande då, både för den som ska lära sig och den som lär ut!